Csak egy kicsit vegán - ciki, ha nem megy tökéletesen?
Kicsit vegán, részben vegán, néha vegán, heti egy napra vegán. Van ilyen? Vagy akinek komolyabban nem megy, az szégyellje magát?
Szerintem rettentő ártalmas is lehet a mindenáron tökéletességre törekvő hozzáállás. Hiszen, aki csak hetente egy vegán napot tart, az már sokkal többet tesz a környezetéért, mint az, aki totálisan ignorálja ezt a témát. És heti egy nap hús, tejtermék és tojás nélkül nem akkora áldozat. Sőt, akár jó móka is lehet, ami közben egy csomó új dolgot megismer az ember.
Egyre több vegán termék van, és egyre több tapasztalat van a birtokunkban, aminek hála, már nem feltétlenül jár lemondással a vegán verzió. Ha pedig tudatosan figyelünk arra, hogy ha lehet, ezeket a termékeket részesítsük előnyben, már jó úton vagyunk, ha lassan haladunk is.
Ha nem szeretnéd/vagy nem tudod az egész életedet megreformálni, tarthatsz csak hetente egy napot is, amikor kísérleti jelleggel nem eszel hús vagy egyéb állati összetevőt sem.
Figyelj arra is, hogy ha ezen a napon mész vásárolni, a kozmetikumaid és tisztítószereid közé se kerüljön állati összetevőket is tartalmazó dolog. És talán pont emiatt próbálsz majd ki valami újat, ami hosszú távon jobban beválik, mint a régi tusfürdőd.
Ha a heti egy vegánság már simán csúszik, biztosan megszeretsz olyan termékeket, amik hosszútávon is beilleszthetőek lesznek az étrendedbe.
Na jó, nem simán... Próbálgatni, tesztelgetni kellett, de végül több olyan ízt és márkát is találtam, ami mostanra nálam veri a normál tehéntejet. A gazdag, magos ízhez könnyebb hozzászokni mint gondolnád!
Ráadásul a növényi tejet forgalmazó cégek a környezetvédelmi törekvéseket is komolyabban veszik. Az Adez például nemrég jött ki az első papír csomagolású flakon prototípusával.

Manapság egy jobb étteremben már a vegán sem hal éhen. Sőt! A vegán étlap egy húsevő számára is tartogathat meglepetéseket. Sok esetben frissebbek, könnyebbek és izgalmasabb fűszerezéssel rendelkeznek a hús nélkül készült ételek. Ha kíváncsi vagy és szeretsz kísérletezni, bátran válassz a vegán opciók közül.
Budapesten nyilván több a lehetőség, de például a Balaton környékén vagy a nagyobb városokban is könnyű már vegán menüt találni.


Apró lépésnek tűnik, de a multivitaminunk vagy a fehérjénk is könnyedén helyettesíthető már vegán alternatívával.
A BioTechUSA például rendkívül széles portfólióval rendelkezik ezen a téren is.
A lizinben szegény, de kéntartalmú aminosavakban gazdag rizsfehérje mellett a kéntartalmú aminosavakból kevesebbet tartalmazó, viszont lizinben bővelkedő borsófehérje is megtalálható náluk.
A proteinszelet ráadásul a bűnös édességet is simán pótolja, hiszen napközben bármikor lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatjuk a csoki és mogyoróvaj ízű szeleteket. Emellett pedig a Vegan BCAA, illetve a Vegan Amino is szuper kiegészítői lehetnek egy aktív életmódnak!

Ha az ember nyit a vegán életmód felé, általában még nyitottabb lesz megannyi környezet és természetvédő trükkre és megoldásra is.
Ha kezdő vagy a témában, ezt a könyvet például jó szívvel ajánlom:
Kate Turner - Zero Waste Konyha
"Tervezz, vásárolj és főzz pazarlásmentesen ezekkel az egyszerű, ötletes tippekkel! Használd fel az alapanyagokat az utolsó morzsáig: a szikkadt kenyérrel sűríts levest, a tojáshéjból készíts fehérjedús smoothie-t! Ne dobd ki, inkább neveld újra: adj második esélyt a saláta torzsájának és a zöldséghéjnak! Ha túl sokat főztél a krumpliból, tésztából vagy rizsből, használd fel a maradékot új ételek elkészítéséhez! Tedd izgalmasabbá a klasszikus recepteket: turbózd fel a pestót répazölddel, süss tortát banánhéjból!"

Ha az elhatározás már megvan, de egyedül nem megy, inspirálódj magyar influenszerektől. Rengeteg klassz videós én instagrammer is van, akitől ötleteket leshetünk el.
És kérdezni sem ciki. Keress olyan csoportokat mondjuk Facebookon, ahol egymást segítik a tagok vegán vagy zero waste témában.
Vászonzsákoslány:
Vegamama:
Steiner Kristóf: