EGER

Birsünnep Noszvajon - gasztrofesztivállal, vásárral, programokkal

Milyen lehet a bírsesbab? Hogy készül a birsalmasajt? Sok érdekesség megtudható a különleges gyümölcsről.


Eger szomszédságában, Noszvajon idén is megrendezik a birsalma ünnepét. A birs az egyik neves gyümölcse a vidéknek, a szilva mellett sokan kedvelik nem csak az illatát, hanem a belőle készített finomságokat is. Ebben pedig a helyiek igencsak jeleskednek.

Az október 20-án megrendezendő 8. Birsünnepen gasztrofesztivállal és vásárral várják a látogatókat. A rendezvénynek egyre nagyobb a híre, hiszen a birses ételek mellett van lehetőség lekvárt kóstolni, kézműveskedni, a gyerekeknek külön programokkal, báb előadással készülnek és táncház is lesz. A rendezvény a Rákóczi vendégháztól az iskoláig tart, 10.00-16.00 óráig.

A vásárban számos birsalapú terméket is lehet majd kóstolni, vásárolni. Érdemes a készítőkkel beszélgetni, vagy megtudakolni a helyiek néhány különlegességének, a birsesbabnak és a birsalmasajtnak a receptjét.

Bővebb információk ITT.

A birs a rózsafélék családjába tartozó Cydonia nemzetség egyetlen növényfaja, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. A magyar „birs” szó („vastag héjú almaszerű növények neve”) ismeretlen eredetű.

Április végén, május elején virágzik, így a fagyok ritkán tesznek kárt benne. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek. Az érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés általában 7–12 cm hosszú, 6–9 cm széles.

Termése nyersen édeskés, savanykás ízű. Finom almabor és pálinka is készíthető belőle: 2016-ban Magyarországon az Év Pálinkáját különböző birspálinkák összeházasításából készítették. Kemény állaga miatt azonban több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá.

Fogyasztható megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere.

Termése pektinben gazdag, nyákoldó hatású. Természetes pektinforrásnak is használják. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


EGER
Eger nyáron olyan, mintha egy film díszletébe csöppentünk volna
A hangulatos város ilyenkor még vonzóbb, még színesebb és még inkább csavargásra csábít.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2023. június 28.



Eger - sokak kedvenc kirándulóhelye egész évben. Ám nyáron olyan, mint egy film díszlete, a régi falak, a színes virágok, a felbukkanó vízek, a napsütés és a ragyogó kék ég igazi romantikus hangulatot teremt. Érdemes egy nagy sétára ellátogatni a történelmi városba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGER
Ilyen volt-ilyen lett fotók: érdekes megnézni milyen volt Eger régen és ma
A város lelkes fotósa rendszeresen oszt meg képeket a nevezetessebb helyekről, de az eldugott utcákról is.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2023. július 13.



Eger lelkes fotósa Vámossy Béla rendszeresen készít ilyen volt-ilyen lett fotókat a településről. Érdekes megnézni, hogy milyen volt több évtizede a történelmi város.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGER
Eger múlt és jelen: ilyen volt - ilyen lett képek
Értékmegőrzés, nosztalgia, múltidézés, időutazás? A város egyik fotósa szívesen megy utána egy-egy régi képnek, hogy megnézze, ma mit látni ugyanabból a szemszögből.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2024. augusztus 09.



Eger egyik ismert fotósa szinte naponta örökíti meg kedvenc városa hétköznapjait, ünnepeit. Ugyanakkor szívesen tesz időutazást is: régi képek, képeslapok nyomába ered, hogy a sok évtizede készült képeket újrafotózza és megmutassa, mennyit őrizett meg, vagy alakított át a város napjainkra.

Íme egy újabb válogatás:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGER
Eger őszi napsütésben: a fotókon szinte tapintható a kellemes, andalító meleg
A történelmi város csábít egy jó kiadós sétára. Ehhez most fotókat is mutatunk.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2024. szeptember 29.



Eger az egyik legnaposabb városunk, és ezt a koraőszi időben meg is mutatta. A történelmi falak között szinte tapintható a napsugarak melege, amelyek egy kiadós sétára hívnak. Íme pár kedvcsináló fotó hozzá:


Link másolása
KÖVESS MINKET: