Leszámolás a vitaminhiánnyal - Egészséges tippek tél végére
Lassan itt a február vége, ami azt jelenti, hogy még inkább érezhetjük a kimerültség és a fáradtság jeleit. Bizony, a hosszú téli hónapok után bőven lecsökkenhet szervezetünkben a vitamin- és ásványianyag-szint, például a C-vitaminé, amely az immunrendszer működését segíti.
A vashiány különösen a nők körében gyakori, ez szintén fáradékonyságot és sápadtságot eredményezhet. Ha száraz a bőrünk, az könnyen lehet, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya miatt van, ha pedig nem viszünk be a szervezetünkbe elegendő magnéziumot, ezt megspékeljük stresszel és mozgásszegény életmóddal, akkor akár izomgörcsöket és alvászavart is tapasztalhatunk.

Szerencsére nem kell feltétlenül étrend-kiegészítőkhöz nyúlni – megfelelő táplálkozással is pótolhatjuk a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat. Szabó Adritól, a Lidl dietetikusától megtudtuk, hogyan.
C-vitamin: A gyorsfagyasztott bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, ribizli vagy málna, kiváló források, sőt nem csupán vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, de antioxidáns-tartalmuk és rostjaik is elengedhetetlenek a szervezet számára.
– javasolja Szabó Adri. Emellett a paprika, savanyú káposzta és citrusfélék is segítenek az immunrendszer erősítésében.
D-vitamin: A téli napfényhiány miatt érdemes az étrendbe több halat (lazac, makréla, hering) beiktatni. A tojás és a gomba szintén jó D-vitamin-források.
Vas: A vashiány megelőzésére fogyasszunk vörös húst, belsőségeket, hüvelyeseket (például lencsét) és spenótot - ne feledjük, hogy spenótot is találunk gyorsfagyasztott formában is.
– mondja a dietetikus.
A vas felszívódását a C-vitamin segíti, így érdemes ezeket a tápanyagokat együtt fogyasztani.
Omega-3 zsírsavak: Az agyműködéshez és a szív egészségéhez nélkülözhetetlenek. A legjobb források a halak, de növényi alternatívaként a dió, lenmag és chiamag is kiváló választás.
Magnézium: A stressz és fáradtság ellenszere lehet a diófélék, tökmag, mandula, valamint a kakaó és a teljeskiőrlésű gabonák fogyasztása.
A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök sokáig eltarthatók, szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, és percek alatt elkészíthetők. Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket néhány perc alatt mínusz 18-22 °C-ra hűtik.
A megfelelő időpontban szüretelik őket, ezért nincs szükség mesterséges utóérlelésre és nem túlérettek.
• Brokkoli, karfiol, zöldborsó – C-vitaminban és rostokban gazdagok, köretekhez és főzelékekhez ideálisak.
• Spenót – Vas- és antioxidánsforrás, smoothie-khoz, rakott ételekhez tökéletes.
• Zöldségkeverékek – Gyors és egészséges megoldás levesekhez, köretekhez.
– teszi hozzá a Lidl dietetikusa.
• Eper, málna, áfonya – C-vitaminban és antioxidánsokban gazdagok, smoothie-khoz, joghurthoz vagy müzlihez remek választás lehetnek.
• Vegyes bogyós gyümölcsök – Változatos és praktikus alternatívát jelentenek egészséges desszertekhez.
Ide kattintva megismerheted az aktuális választékot!

Végül, hogy segítsünk a gyakorlatban is megvalósítani a vitaminpótlást, lássunk egy gyors, vitaminfeltöltő mintaétrendet, amely egyszerűen elkészíthető, Lidl-alapanyagokból.
A napot érdemes fehérjében és C-vitaminban gazdag reggelivel kezdeni. A tükörtojás teljeskiőrlésű pirítóssal, friss bébispenóttal és egy szelet lazaccal nemcsak laktató, hanem D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban is bővelkedik. Egy pohár frissen facsart narancslé tovább erősíti az immunrendszert.
Tízóraira egy marék dió és egy banán gondoskodik az energiáról, míg ebédre a gyorsan elkészíthető lencsefőzelék tükörtojással kiváló vasforrás. Egy alma desszertként tovább növeli a vitaminbevitelt.
Amint láttuk, a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök kiváló téli alternatívák, hiszen a gyorsfagyasztás megőrzi a tápanyagtartalmukat. Uzsonnára érdemes fagyasztott bogyós gyümölcsöket fogyasztani natúr joghurttal és zabpehellyel, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és C-vitaminnal.
Vacsorára egy egyszerű, de tápláló makrélakonzerv teljeskiőrlésű abonettel, paradicsommal és paprikával segít feltölteni az omega-3 raktárakat. Ha még egy extra vitaminlöketre van szükség, egy marék fagyasztott áfonyával és egy pohár natúr joghurttal zárhatjuk a napot.