Szegedre is berobbant a műhússal készült burger
A fenntarthatóság ma már olyan kérdés, amivel egyszerűen muszáj foglalkozni. Ennek kapcsán merült fel bennem, hogy időközönként vegán pogácsára cserélem a szaftos angus marhát. Mindezt méghozzá úgy, hogy közben a húsélményről sem mondok le. Lehetséges? Igen, a Beyond Meat futurisztikus újdonságának köszönhetően. És ami külön jó hír számomra, hogy már nem csak Budapesten, ahol dolgozom, de a szülővárosomban, Szegeden is bármikor hozzájuthatok a műhússal készült hamburgerhez.
A Beyond Meat Inc. által készített növényi alapú húspogácsa nyár közepén érte el Magyarországot. Az Ethan Brown által alapított cégbe olyan nevek szálltak be, mint a Microsoft alapítójaként ismert Bill Gates, a mostanság a Föld megmentésén fáradozó Leonardo DiCaprio, vagy a McDonald’s korábbi vezérigazgatója, Don Thompson. Az élelmiszermérnökök által megalkotott húspogácsák a fővárosi Vegan Love és Magic Burger mellett már a szegedi Vegazzo Vegan Bistróban is elérhetők.
Magic Burger (Budapest)
Először az Alíz/Barázda utcai Magic Burgerben teszteltük le a Beyond Meat-féle hamburgert. Látványra döbbenetesen hasonlított valódi hússal készült társaihoz, mindössze a pogácsa színe volt egy árnyalatnyival világosabb a megszokottnál.
Kettévágva még ez a kontraszt is eltűnt. A vöröses szín ezúttal nem a mioglobin nevű fehérjének, hanem a céklának köszönhető, ugyanis a húsban semmilyen állati eredetű összetevő nincs. Az állaga is teljesen olyan, mintha darált húsból gyúrták volna, igaz inkább arra a fajtára emlékeztet, amit nagyon apróra, szinte homogénre daráltak. (Mi azt szeretjük, ha külön érezhető darabok is vannak benne, amikre aztán rá lehet harapni.)



Ízre a retro büfék mikrózott húspogácsáit kenterbe veri, de azért egy médiumra sült angus marha szaftját és karakterét senki ne keresse benne. Ha a bucival, a majonézzel és a zöldségekkel (jégsaláta, paradicsom, lilahagyma) együtt harapjuk, akkor tényleg olyan, mintha valódi hús lenne. Az egész burgerből egyedül a kókuszolajból készített vegán cheddar lógott ki. Az olvadt sajt látványa ugyan nagy mértékben fokozta a vizuális élményt, de sajtra egyáltalán nem emlékeztető íze valahogy folyton megtörte az illúziót.
Ha az a cél, hogy a húsevők egyre gyakrabban válasszák ezt az alternatív megoldást, akkor hatásosabb lenne minél kevesebb mesterséges összetevőt használni. Másképpen fogalmazva, annál nagyobb az esély a befutásra, minél kevésbé tér el a végeredmény a húsevők által megszokottól.