Mátyás király kézzel evett, pedig már a perzsák is kanalaztak
Az őskori pattintással készített eszközök között voltak vágóeszközök, az ókori emberek Krisztus előtt 1500 körül már bronzkéseket készítettek. Abban korban persze a vad elejtéséhez és a hús feldolgozásához kelett a kés, illetve a akéshez hasonló eszköz. Az egyiptomiaknak például kovaszilánkos fafoglalatú késeik voltak, a gazdagok díszes késekkel ettek.
Az őskorban kagylóhéjat vagy nádszálba dugott fél kagylót használtak kanalazásra, de agyagból készült kezdetleges kanalakat is. Krisztus előtt Egyiptom és a későbbi Perzsia területén már ismerték a fából faragott kanalakat.
Sőt, villa is létezett már a bronzkorban, bár akkor még nem a mai formájában, és csupán konyhai eszközként.
A kés, villa és kanál ma használt és mai formában létező kombinációját még nem használták az étkezéseknél.
Ez pár száz éves szokás, és az evőeszközök sorrendje is viszonylag újkeletű dolog. Ráadásul Európán kívül a hagyományos kultúrákban nem ez terjedt el, Kelet-Ázsiában máig inkább az evőpálcika használata jellemző (de a hagyományos ételek is olyanok itt, hogy nem igénylik feltétlenül a nyugati evőeszközöket).

Ókori római eszközök

Akkor hogyan alakultak ki az evőeszközeink? A legrégebbi a kés volt, ezt követte a kanál - a rómaiak bronzból és ezüsből is készítettek kanalat-, majd a villa megalkotása és használata.
De Európában a középkorig leginkább kézzel ettek, a húst késsel szelték, és vagy a késre szúrva vitték a szájukhoz - vagy kézzel. A kanalakat a mártásokhoz, szószokhoz, kásákhoz használták.
Erről Galeotto Marzio számolt be a Mátyás király udvaráról szóló művében: "Szokásuk továbbá, hogy nem úgy, mint nálunk, mindenki külön-külön, hanem hogy valamennyien egy tálból esznek, és a falatok kiszedésénél és a hús evésénél nem használnak villát, a mint az most már Italiának a Pó folyón alul eső részeiben mindennapos szokás. Mindenki egy szelet kenyeret tart a kezében és arra veszi a közös tálból, a mi kedvére való falat, azután darabokra szedve újjaival emeli a szájához.
Szemmel látható dolog, hogy a mártástól és sáfrányos létől sáfrányossá lesznek különösen az ember körmei és újjai, a melyekkel az ételhez nyúl. Hanem azért Mátyás király, a ki szintén kézzel nyúlt mindenhez, soha sem piszkolta el magát, bármennyire a társalgásra veszett is a figyelme."


Középkori lakomák
Európában a 15. században alakult ki az a szokás, hogy a meghívott vendégek kést vittek magukkal, a 17. századtól terjedt el az asztali kés használata. A villa használata is a középkorban kezdett elterjedni, részben egy, a bizánci birodalomból Velencébe költöző hercegnőnek köszönhetően, majd Itáliából Medici Katalin közvetítésével jutott el francia területre.
A kés, villa és kanál együttese először főúri asztalokon terjedt el, az 1600-as években, és a teríték kifejezés is ekkor született meg.
A vendégek már nem vitték (mindig) magukkal a saját evőeszközeiket, és a kanalaknak, villáknak, késeknek stabil helyük lett az asztalon a teríték részeként. Kialakult az evőeszközök mai formája, és az is, hogy melyiket mire használjuk, és milyen sorrendben.

A teríték része a 3 evőeszköz

Utazó készlet a 17. századból
