ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Kártyás fizetés a piacon: megnéztük, mire megy, aki készpénz nélkül vásárolna be

Ma már szinte mindenhol találunk terminált, és bár az eladók panaszkodnak a tranzakciós díjra, azt majdnem mindegyikük elismeri, hogy előnyei is vannak a kártyás fizetésnek.


Az elmúlt pár év során drasztikusan átalakultak az emberek fizetési szokásai: a készpénz fokozatosan visszaszorult, ezzel egyidőben átvették az uralmat az érintéses bankkártyák, illetve az egyéb digitális fizetési megoldások, például okostelefon vagy okosóra segítségével.

Ma már ott tartunk, hogy sokan – főleg a fiatalabb generációból – egyáltalán nem hordanak maguknál készpénzt, és így is szinte mindenhol boldogulnak a mindennapokban.

Cikksorozatunk első részében azt néztük meg, milyen lehetőségeink vannak Budapest belső kerületeiben a napközben igénybe vehető szolgáltatásoknál, például egy barber shopban, pékségben vagy könyvtárban. A második részben pedig nyakunkba vettük az éjszakát: több kocsmát és szórakozóhelyet is felkerestünk, hogy kiderüljön, le lehet-e hozni manapság egy szombat esti bulit készpénz használata nélkül.

Mi a helyzet a piacokon, ha kártyával fizetnénk?

Ezúttal ismét nappal indultunk útnak, de specifikusabb céllal: piacokra látogattunk el, mert kíváncsiak voltunk rá, ott is haladnak-e a korral, vagy egyelőre még beletörik a bicskánk, ha üres pénztárcával próbálkozunk.

Először Budapest egyik legforgalmasabb – és turisták által is legkedveltebb – piacára, a Fővám téri vásárcsarnokba mentünk, hogy kiderítsük, mire számíthat, aki készpénz nélkül vásárolna be a vasárnapi ebédhez, esetleg ajándékba szeretne venni egy csomag erős paprikát vagy egy rúd szalámit.

Egy hentest szólítottunk meg elsőként, akitől megtudtuk, hogy nála a magyarok nagyjából kétharmada használ kártyát, a külföldi vásárlók közül pedig gyakorlatilag mindenki. Szerinte a technológia hátránya, hogy sokszor akadozik a hálózat, aminek következtében lassabb lesz a fizetés.

Ugyanakkor az elektronikus fizetési lehetőség olyan embereket is bevonz, akik enélkül nem vásárolnának, vagy csak kisebb értékben. A mérleg szerinte ezért pozitív, különösen, hogy ma már az idősebbek körében is egyre jellemzőbb a „kártyázás” – igaz, még mindig náluk a legalacsonyabb az arány.

A néhány standdal odébb található csokoládé és hungarikum ajándékboltban még ennél is magasabb az arány – ami annyira nem meglepő, hiszen a vásárlóik szinte kizárólag külföldiek. Az eladó elmondása szerint 10-ből 9-en nem használnak készpénzt. Ő ezt egyértelműen előnyösnek tartja, mivel nem kell a váltópénzzel bajlódni, egy érintés és már kész is.

„Az elektronikus fizetés népszerűsége folyamatosan növekszik, ezt az OTP Bank és az MNB statisztikái is alátámasztják. Azonban nemcsak azért javasoljuk a kártyaelfogadás biztosítását, mert ez a vásárlók elvárása, hanem azért is, mert ez egy kényelmes, gyors, biztonságos és a kereskedők, szolgáltatók számára is előnyös fizetési megoldás.” – osztotta meg tapasztalatait Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment terület vezetője.

A szakértő szerint az egyik leggyakrabban hangoztatott érv, a kártyaelfogadás ellen, hogy egy POS-terminál fenntartása magas költségekkel jár. Önmagában azonban a készpénzhasználat sem ingyenes, elég, ha számba vesszük a tárolás, a szállítás, valamint az esetleges befizetés költségeit, továbbá mindazt az időt és energiát, amit ezekre kell fordítani, nem is beszélve a biztonsági kockázatokról. Emellett a terminálüzemeltetés költsége nagyban függ a kereskedő forgalmától és attól, hogy melyik pénzintézettel kötött szerződést, ezért mindenképp érdemes a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásához tájékozódni az elérhető lehetőségekről.

Az OTP Csoport elektronikus fizetési megoldásai között már elérhető olyan alkalmazás is, amellyel a kereskedő POS-terminálként használhatja mobiltelefonját. A SimpleBusiness alkalmazással többféle elektronikus fizetési lehetőség is elérhető, használatával már érintéses kártyaelfogadás, valamint QR-kódos és link-es fizetés is felkínálható a vásárlók számára. Az applikációt kezdő- vagy 30 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak javasolja az OTP Csoport. Magasabb árbevétel esetén pedig a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP-kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését ajánlja a hitelintézet.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

A zöldségeseknél még nem mindig elég, ha csak bankkártyával készülünk

A csarnok másik oldalán lévő zöldségesek helyzete alapvetően különbözik a turistákra fókuszáló árusoktól: náluk főként magyarok vásárolnak, és kisebb értékben, ezért annyira nem is jellemző a kártyás fizetés. Azért vannak páran, akik élnek a lehetőséggel, aminek az eladó nem kifejezetten örül: mint mondja, a tranzakciós díj nagyon magas, különösen akkor, ha valaki mondjuk csak egy 40 forintos hagymát szeretne kártyával kifizetni. Szerencsére ez ritka, magasabb összegnél pedig már eltörpülnek a költségek.

Egy szomszédos zöldséges hasonló véleményen van: nála nagyjából minden negyedik vásárló kártyázik, őket alacsony összeg esetén mindig megpróbálja rábeszélni, hogy vegyenek még néhány dolgot. Amúgy nagyon sok múlik a terminál fajtáján is – teszi hozzá. Az általa használt készülék fixen 2 százalékot von le, ez szerinte még egész elviselhető, de így is jobban örül a készpénznek.

Egy reform élelmiszereket áruló üzletben is kifejezetten magas a kártyával fizetők aránya, az eladó szerint majdnem 90 százalék. Mint mondja, nekik is inkább hátránynak tűnik a kártyaelfogadás a költségei miatt, ugyanakkor bevonz olyanokat, akik egyébként nem vásárolnának.

Utolsóként egy édességárust szólítottunk meg, elmondása szerint nála jóformán senki nem használ már készpénzt. „Körülbelül két éve vezettük be az elektronikus fizetést és gyakorlatilag az első pillanattól átálltak rá az emberek. Nekünk ez drágább, de nincs mit tenni, alkalmazkodnunk kell ahhoz, hogy változik a világ” – fogalmaz az üzletvezető.

Nem csak a külföldi turisták szeretnek kártyával fizetni

Ezután a Hunyadi téri vásárcsarnokba látogattunk el. Ez a hely sokkal kevésbé „turistás”, mint a Fővám téri piac, ugyanakkor itt is mindegyik, szúrópróbaszerűen kiválasztott árusnál ott figyelt a terminál.

Az egyik hentes azt mesélte, nála 80 százalék körül van a kártyás fizetések aránya. Szerinte ha valaki több ezer forintért vásárol, azzal nincsen semmi probléma, de amikor a 350 forintos tojást is kártyával akarják kifizetni, azért össze szokta ráncolni a szemöldökét.

A szomszédos zöldségesnél Fővám téri kollégáihoz hasonlóan még a készpénz dominál, vásárlóinak kevesebb mint harmada kártyázik. Mint mondja, a fő probléma az, hogy utóbbi esetben előfordul, hogy csak napokkal később érkezik meg a bevétel a számlájukra, ami a nagybani piacról történő beszerzéseknél hátrányt jelent.

Végül egy pecsenyesütő tulajdonosának tapasztalataira voltunk kíváncsiak. Ő egyértelműen pozitívumként éli meg a technológiát: nagyjából egy éve vezette be, azóta az emberek 20-25 százaléka szokott élni a lehetőséggel. Szerinte köztük sok olyan is van, akik egyébként nem vásárolnának. „Annak idején az étkezési jegyekkel szemben is bizalmatlan voltam, nem értettem, mi értelmük, de végül az is jó ötletnek bizonyult. A terminál beszerzését se bántam meg egyáltalán” – összegez.

Vevőket bukhat, akinél nincs terminál

Felkerestünk hétvégén egy csak vasárnaponként nyitva tartó termelői piacot is a IX. kerületben. A tojásért csak készpénzzel fizethettünk, egyelőre nincs az eladónak terminálja. Pár standdal odébb a méz árát rendezhettük kártyával, igaz, az eladó javasolta, hogy ha legközelebb készpénzt hozunk, azzal ő jobban jár. A különleges kézműves sajtokért nagy sor áll, itt jellemzően mindenki 4 számjegyű összeget hagy a termelőnél, és ahogy ő is mondja, a többség kártyával fizet - nekik már csak ezért is érdemes terminált tartaniuk, mert más különben lehet, hogy nem lenne ennyire sok vásárlójuk.

A gyümölcsöket szintén csak készpénzzel tudjuk fizetni, az eladó hölgy azt mondja, hogy tudja, hogy időszerű lenne már az elektronikus fizetés bevezetése, de majd jövőre.

Már csak azért is, mert ahogy a termelők beszámolójából kiderült, sok a külföldi vásárló is, ők pedig pláne szívesebben vásárolnak bankkártyával, mint készpénzzel, de magyar vevők között is akadt már olyan, aki csak kártyát hozott magával, így inkább nem vett semmit, ha azzal nem fizethetett.

Mi a konklúzió? Nem feltétlen kell már tömött pénztárcával elindulnunk a piacra, ha bevásárlást tervezünk, de még mindig előfordulhat, hogy egy-egy árusnál készpénz után kell nyúlnunk, vagy lemondanunk arról, hogy konkrétan azon a helyen vásároljunk, ha csak bankkártyát vittünk magunkkal.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
A készpénzfelvétel új korszaka érkezik – így változnak meg a hagyományos ATM-ek
A NFC használatával a telefonunk segítségével is könnyedén vehetünk fel készpénzt a bankterminálokból.


Mostantól kártya helyett a mobilod is elég lesz, hogy pénzt vegyél fel – írja a kirsche.hu. Az érintés nélküli technológia nemcsak kényelmesebb, de biztonságosabb is lesz.

A legújabb NFC-technológia (Near Field Communication) forradalmasítja az ATM-ek használatát: azzal könnyíti meg a bankolást, hogy elég lesz, ha a telefonodat a terminálhoz tartod, és máris hozzáférsz a számládhoz, kártyahasználat nélkül. A szakértők szerint

az újítás nemcsak megkönnyíti a készpénzfelvételt, de a csalásokkal szemben is védettebbé tesz.

Bár egyelőre csak néhány országban elérhető a rendszer, világszerte egyre gyorsabban terjed, és nemsokára nálunk is bevezethetik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
„Egy megkeseredett, rosszindulatú ember, nem humorista, hanem gunyorista” - Schobert Norbi megsértődött Dombóvári István poénjain
Dombóvári István szerint érdekes orra koppintás a sorstól, hogy az kapott sztrókot, aki az egészséges életmódot népszerűsíti.
F. P. - szmo.hu
2025. február 18.



Érdekes videó került fel a Dumaszínház Instagram-oldalára a népszerű humorista, Dombóvári István Az élet császára című estjéből. Dombi Schobert Norbit vette célba az előadás egyik részében. „Norbi nem kedves az én fajtámmal, a 100 kiló felettiekkel. Hát miket kaptunk tőle az elmúlt tíz évben: mi vagyunk a döngőléptűek, csimpánzcsöcsűek, hullajelölt féldisznók. Ám ha jól olvastam, mégsem engem baszott nyakba a sztrók, hanem őt. Olvastam, hogy a sztrókot onnan lehet felismerni, hogy az ember elkezd összefüggéstelenül beszélni. Végig azon gondolkodtam, hogy vajon ezt a Norbinál hogy vették észre…”

Schobert Norbi szerint ízléstelen dolog egy betegséggel viccelődni.

„Dombi alapvetően egy megkeseredett, rosszindulatú ember, ő nem humorista, hanem gunyorista.

A dolog azért is esik különösen rosszul, mert amikor kezdett az RTL-en, én segítettem neki 40 kilótól megszabadulni, teljes ellátást, étrendet kapott, rendszeres konzultációt, szponzoráltam. De már korábban csalódtam benne, amikor egy közös dumaszínházas roast-fellépés után Rékával megláttuk, hogy úgy tesz, mintha belerúgna a Mercedes kabriómba. Én ekkor akkorát csalódtam benne, hogy ki is léptem a Dumaszínház road-showból”– mondta a Blikknek a fitneszguru.

Dombi úgy reagált: a fitneszguru valóban segített neki, de úgy emlékszik, hogy a mai napig jóban vannak.

„Az intelligensebbek nem sértődnek meg. Egyébként ő cinkeli a kövéreket én meg visszacinkelem őt, hiszen azért valljuk be, azért érdekes orra koppintás a sorstól, hogy ő kapott sztrókot, aki az egészséges életmódot hirdet.

Aki ismer személyesen, az tudja, hogy engem a szeretet vezérel, viszont a humorban mindent meg szoktam engedni, és ugyanezt várom el, hogy velem kapcsolatban is ezt csinálják. Egyébként meg sem az én, sem az ő mondatai nem szakember által jóváhagyottak, ez egyszerűen humor, amely valakin csattani szokott”– mondta Dombóvári a lapnak.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Hat éve csak húst és tejet eszik – most elárulja, mi történt a testével
Hihetetlen átalakuláson ment keresztül egy amerikai nő, aki hat éve kizárólag húst és tejterméket fogyaszt. A New York Post beszámolója szerint nem csak lefogyott, de energikusabb is lett, és még a testszaga is megváltozott.


Bella, egy amerikai tartalomgyártó, megdöbbentő életmódjáról számolt be az Instagramon, ahol a "Steak és vaj lány" néven vált ismertté.

A nő hat éve tért át a vegán étrendről a kizárólag húst és tejterméket tartalmazó diétára, és elképesztő változásokról számolt be.

„Hat éve nem ettem egyetlen szénhidrátot, gyümölcsöt vagy zöldséget sem. Nem haldoklom az alacsony energiaszinttől, és nem tettem tönkre a hormonjaimat sem” - mondta a New York Postnak.

Bella azt állítja, hogy régebben, a vegán étrendje alatt pattanásokkal küzdött, és az étkezési zavarok széles skáláján esett át. Most viszont 11 kilót fogyott, energikusabb lett, megszűntek a menstruációs fájdalmai, sőt, még a testszaga is kellemesebbé vált.

„Sokan úgy vélik, ha csak húst eszel, kellemetlen szagod lesz” - mondja Bella, de szerinte ez nem igaz. „Most, hogy húsevő vagyok, nincs szükségem szappanra vagy tusfürdőre. Kellemes illatom van.” De ez még nem minden. „A húsevő étrendnek köszönhetően a menstruációm szabályossá és fájdalommentessé vált."

Bella állításaival szemben a szakemberek szerint a kiegyensúlyozott étrendnek tartalmaznia kell gyümölcsöket, zöldségeket, magas rosttartalmú ételeket, például burgonyát, rizst vagy kenyeret, tejterméket, fehérjeforrást és telítetlen zsírokat is. A vörös húsok és a feldolgozott húskészítmények túlzott fogyasztása növelheti a bélrák kockázatát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Leszámolás a vitaminhiánnyal - Egészséges tippek tél végére
Miért vagyunk fáradékonyak február végén? Miért jó a fagyasztott gyümölcs? Cikkünkben kiderül, hogyan tudjuk a leghatékonyabban feltölteni a télen lecsökkent vitaminszintünket.


Lassan itt a február vége, ami azt jelenti, hogy még inkább érezhetjük a kimerültség és a fáradtság jeleit. Bizony, a hosszú téli hónapok után bőven lecsökkenhet szervezetünkben a vitamin- és ásványianyag-szint, például a C-vitaminé, amely az immunrendszer működését segíti.

A D-vitamin hiánya a kevés napsütés miatt alakulhat ki, ami fáradékonyságot és hangulatingadozást okozhat.

A vashiány különösen a nők körében gyakori, ez szintén fáradékonyságot és sápadtságot eredményezhet. Ha száraz a bőrünk, az könnyen lehet, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya miatt van, ha pedig nem viszünk be a szervezetünkbe elegendő magnéziumot, ezt megspékeljük stresszel és mozgásszegény életmóddal, akkor akár izomgörcsöket és alvászavart is tapasztalhatunk.

Most, hogy tudjuk, mennyi mindent okozhat a vitaminhiány, lássuk, mit tehetünk azért, hogy ez ne forduljon elő.
Természetes vitaminpótlás tél végén – Így töltsd fel magadat!

Szerencsére nem kell feltétlenül étrend-kiegészítőkhöz nyúlni – megfelelő táplálkozással is pótolhatjuk a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat. Szabó Adritól, a Lidl dietetikusától megtudtuk, hogyan.

C-vitamin: A gyorsfagyasztott bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, ribizli vagy málna, kiváló források, sőt nem csupán vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, de antioxidáns-tartalmuk és rostjaik is elengedhetetlenek a szervezet számára.

Készítsünk gyorsfagyasztott bogyós gyümölcsökből joghurtot, kását, smoothie-t!

– javasolja Szabó Adri. Emellett a paprika, savanyú káposzta és citrusfélék is segítenek az immunrendszer erősítésében.

D-vitamin: A téli napfényhiány miatt érdemes az étrendbe több halat (lazac, makréla, hering) beiktatni. A tojás és a gomba szintén jó D-vitamin-források.

Vas: A vashiány megelőzésére fogyasszunk vörös húst, belsőségeket, hüvelyeseket (például lencsét) és spenótot - ne feledjük, hogy spenótot is találunk gyorsfagyasztott formában is.

A gyorsfagyasztott verzióban szintén elérhető hüvelyes zöldségek - mint a zöldbab, sárgabab, tarkabab, zöldborsó - a legmagasabb rosttartalmú táplálékaink, fogyasszunk hetente többször vagy akár naponta belőlük. Felhasználhatóságuk sokoldalú, salátát, levest és főzeléket is készíthetünk belőlük

– mondja a dietetikus.

A vas felszívódását a C-vitamin segíti, így érdemes ezeket a tápanyagokat együtt fogyasztani.

Omega-3 zsírsavak: Az agyműködéshez és a szív egészségéhez nélkülözhetetlenek. A legjobb források a halak, de növényi alternatívaként a dió, lenmag és chiamag is kiváló választás.

Magnézium: A stressz és fáradtság ellenszere lehet a diófélék, tökmag, mandula, valamint a kakaó és a teljeskiőrlésű gabonák fogyasztása.

Miért ugyanolyan jók a gyorsfagyasztott gyümölcsök és zöldségek, mint friss társaik?

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök sokáig eltarthatók, szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, és percek alatt elkészíthetők. Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket néhány perc alatt mínusz 18-22 °C-ra hűtik.

A gyorsfagyasztás során apró méretű jégkristályok keletkeznek, amelyek nem sértik a sejtfalat, így a termékek kiolvasztáskor sem veszítenek hasznos tápanyagaikból, megőrzik eredeti alakjukat és színüket is.

A megfelelő időpontban szüretelik őket, ezért nincs szükség mesterséges utóérlelésre és nem túlérettek.

Gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök a Lidl kínálatában

• Brokkoli, karfiol, zöldborsó – C-vitaminban és rostokban gazdagok, köretekhez és főzelékekhez ideálisak.

• Spenót – Vas- és antioxidánsforrás, smoothie-khoz, rakott ételekhez tökéletes.

• Zöldségkeverékek – Gyors és egészséges megoldás levesekhez, köretekhez.

A zöldségmixek nagy előnye, hogy a különböző színű zöldségek eltérő tápanyagprofilokkal rendelkeznek, minél színesebb a zöldségek kombinációja, annál jobban érvényesül a zöldségek jótékony hatása.

– teszi hozzá a Lidl dietetikusa.

• Eper, málna, áfonya – C-vitaminban és antioxidánsokban gazdagok, smoothie-khoz, joghurthoz vagy müzlihez remek választás lehetnek.

• Vegyes bogyós gyümölcsök – Változatos és praktikus alternatívát jelentenek egészséges desszertekhez.

Ide kattintva megismerheted az aktuális választékot!

Egészséges és tápláló napi mintaétkezés

Végül, hogy segítsünk a gyakorlatban is megvalósítani a vitaminpótlást, lássunk egy gyors, vitaminfeltöltő mintaétrendet, amely egyszerűen elkészíthető, Lidl-alapanyagokból.

A napot érdemes fehérjében és C-vitaminban gazdag reggelivel kezdeni. A tükörtojás teljeskiőrlésű pirítóssal, friss bébispenóttal és egy szelet lazaccal nemcsak laktató, hanem D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban is bővelkedik. Egy pohár frissen facsart narancslé tovább erősíti az immunrendszert.

Tízóraira egy marék dió és egy banán gondoskodik az energiáról, míg ebédre a gyorsan elkészíthető lencsefőzelék tükörtojással kiváló vasforrás. Egy alma desszertként tovább növeli a vitaminbevitelt.

Amint láttuk, a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök kiváló téli alternatívák, hiszen a gyorsfagyasztás megőrzi a tápanyagtartalmukat. Uzsonnára érdemes fagyasztott bogyós gyümölcsöket fogyasztani natúr joghurttal és zabpehellyel, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és C-vitaminnal.

A főétkezésekhez is beépíthetők fagyasztott zöldségek: például a lencsefőzelékhez egy adag fagyasztott bébirépa adható, vagy a vacsora mellé fagyasztott zöldborsót, brokkolit lehet párolni.

Vacsorára egy egyszerű, de tápláló makrélakonzerv teljeskiőrlésű abonettel, paradicsommal és paprikával segít feltölteni az omega-3 raktárakat. Ha még egy extra vitaminlöketre van szükség, egy marék fagyasztott áfonyával és egy pohár natúr joghurttal zárhatjuk a napot.


Link másolása
KÖVESS MINKET: