Hogy rendezd át a konyhád, hogy egyszerűbb legyen az életed?
Nem tudom, mások hogy vannak vele, nálam a konyha az abszolút mumus. Az az élettér a lakásban, ahol megmagyarázhatatlan rejtélyek tárháza fordul elő: az ételhordó pekedlik például egészen biztosan kivándoroltak a lakásomból. Én azt tudom, hogy évente veszek ilyen kis műanyag edényeket ötösével és amikor kellenek, nincs belőlük. Egy sem.
A konyha továbbá a megmagyarázhatatlan foltok és koszok színhelye: ha nem főzök egy adott napon és előző nap takarítottam le a főzőlapot, vajon hogyan tud egy éjszaka alatt tiszta dzsuva lenni?
A mosogatóról már nem is beszélek, egészen biztos vagyok abban, hogy nálunk is az az igazság, amit ezen a képen látsz.

A legnagyobb gondot mégis az jelenti, hogy úgy érzem, nem férek el a konyhában. Amikor az a fránya utolsó kiló cukor vagy zacskó müzli nem fér be a helyére, a szekrénybe. Vagy amikor kinövöm a fűszeres fiolákat, mert találok valami újabb különlegességet, ami helyes kis üvegcsében van, imádom az illatát, de hová a túróba tegyem? A bors és a kurkuma közé már nem fér, az új fűszer a menőbb, sétálgatok a kurkumás üveggel a kezembe, aztán hagyok mindent a régiben és valahová betuszkolom az új fűszert. (Amit rendre négy évvel később kidobok, mert anno úgy elraktam, hogy soha többé nincs meg...)
Számtalan konyhai rémtörténetet megélvén néha igyekszem magam lenyugtatni egy-egy IKEA reklám láttán, lám, a svédek tudják a tutit!
Vajon hogyan látja az agonizálásomat és a szerencsétlenkedésemet egy otthonszervezési tanácsadó?
Megkérdeztem Cserta Alexandrát a Kívül Belül Boldogság alapítóját és otthonszervezési tanácsadót:
A konyha az otthon középpontja. Naponta többször vagyunk ott, nyitogatjuk a hűtőt, észre sem vesszük, hogy ott voltunk, így megeshet, hogy útközben összekoszoljuk a pultunkat is.
A műanyag tárolóeszközöknél érdemes ugyanabból a családból, tartós darabokat vásárolni. Mindenki eldöntheti, hogy külön tárolja a fedőket és a hozzá tartozó aljakat, vagy pedig biztos, ami biztos, egymásra illesztve. Fontos, hogy kizárólag azokat a tárolóedényeket tartsuk meg, aminek megvan a hozzá tartozó eleme. Azoknál, amiknél elveszett a fedő, újra hasznosíthatjuk őket, de semmiképpen se tároljuk a többi tárolóval együtt, mert csak nehezíti a munkánkat, amikor szükség van a tárolókra.
Mivel gyakran használjuk a konyhát, amint bármihez is hozzányúlunk benne, rögtön piszkos lesz a munkafelület és mosatlan edényeink lesznek.
Fontos egy megfelelő rutin kialakítása, hogy minden tiszta és rendezett legyen.
Ha nincsen mosogatógépünk, akkor érdemes minden étkezés után elmosogatni, mert így hosszú távon kevesebbet kell mosogatással foglalkoznunk, hiszen nem kell a rászáradt ételmaradékot lekapargatni a tányérokról napokkal később. Akiknek mosogatógépe van, érdemes megfigyelni, hogy leggyakrabban mennyi használat után telik meg a gép, például ha naponta indítjuk el a mosogatógépet, akkor este bepakolhatunk, reggel indulás előtt pedig kipakolhatunk belőle. Így nem lesz tele a pult mosatlan edényekkel.
A konyhai eszközök elrendezésénél a legfontosabb, hogy a konyha könnyen tisztítható legyen. Nem, valóban nem az a cél, hogy minden kézre álljon, az csak a másodlagos célkitűzés lehet.
Éppen azért, mert bármikor, amikor használatban van a konyha, mi összekoszoljuk a pultot, így ha mindig arra törekszünk, hogy könnyen tisztítható legyen, akkor az üres munkafelületek kialakítása is fontos célpont lesz számunkra. Gondoljunk bele, ha közvetlenül a tűzhely mellett van az olaj, papírtörlő és egyéb fűszerek, akkor bármikor, amikor főzünk, azokat mozgatni kellene. Ezután már egyértelmű, hogy a pulton is minimalizálni kell az eszközök tárolását. A konyhapult funkciója nem a tárolás, hanem a munkafelület.
Legtöbben úgy érezzük, hogy nem férünk el a konyhánkban, túlzsúfolt. Mégis amikor átválogatjuk az élelmiszereket, rengeteg lejárt terméket találunk, amit egyszer megvettünk, majd elfeledkeztünk róla. Magyarországon átlagosan évente 1,8 milliárd tonna élelmiszer megy kárba a Földművelési Minisztérium tájékoztatása alapján. Ez rengeteg élelmiszer. Hogyan tudjuk ezt a mennyiséget háztartásonként csökkenteni? Írjunk bevásárló listát. Mire van szükségünk az adott héten? Gondoljuk át bevásárlás előtt, hogy milyen élelmiszer alapanyagra van szükségünk, mit fogunk az adott időszakban főzni. Ez sokszor segít minket, hogy elkerüljük a feleslegesen nagy mennyiségű bevásárlást, és így elfeledkezzünk élelmiszerekről a spájzunkban.
A másik lehetőség, ha rendszerezzük a spájzunkat, és az alapélelmiszereinket, amik szinte mindig előfordulnak a konyhánkban mindig ugyanoda tesszük vissza. Találunk minden élelmiszernek egy pontos helyet, így könnyebben megtaláljuk őket. Először csoportosítsuk az alapélelmiszereket, majd utána lehetőség szerint megfelelő tárolóeszközben tároljuk őket, hogy könnyebb legyen a ki- és berakás. Átláthatóbb és rendezettebb lesz a spájzunk, ha ugyanolyan márkacsaládból válogatunk össze tárolóeszközöket, mintha tarka, összevissza tárolókban tárolnánk az élemiszereinket.
Egyre gyakrabban jelennek meg a piacon különböző újszerű eszközök, kütyük, amik gyorsan megtetszenek nekünk, de aztán a végén nem használjuk őket.
Rendszeresen nézzük át a konyhai eszközeinket is, válogassuk át őket, hogy valóban csak a funkcionális, gyakran használt és számunkra örömet szerző eszközök maradjanak.
Nincsen szükségünk rozsdás, törött, vagy éppen alig használt eszközökre, amit jobb esetben évente egyszer használunk. Válogassuk át a konyhánk tartalmát, és váljunk meg mindentől, ami számunkra felesleges.
A konyhánkban jól kell, hogy érezzük magunkat. Olyan konyhát kell kialakítanunk, ami számunkra örömet szerez, ahol szívesen töltjük az időt. Ehhez pedig szükség van elfogadni a realitást, ha most éppen nincsen arra keret, hogy új, nagyobb, tágasabb konyhát alakítsunk ki, akkor pedig addig kell válogatni, ameddig nem érezzük túlzsúfoltnak a konyhánkat. Van olyan eszközöd, amit idén még nem használtál? Vagy olyan, amit kifejezetten utálsz használni? Addig egyszerűsíts, amíg nem érzed meg a pillanatot, hogy most már befejezheted.
Utána jöhet a rendszerezés.
Használj ki minden fiókot, polcot, és ha szükséged van, szerezz be polcelválasztókat, fiókelválasztókat, különböző tárolókat, hogy mindennek legyen helye, és a pulton csak az abszolút szükséges, mindennapi eszközök legyenek elől.
Így egy eszköz vagy a helyén lesz, vagy pedig éppen használatban. Amint nem használod, minél hamarabb tedd vissza a helyére. A rend kialakítása az otthonunkban és a konyhánkban nem egy végcél, a rend az egy körfolyamat. Folyamatosan törekednünk kell a rendre, és egyre jobbak leszünk. Nem szabad sosem elkeseredni, ha éppen vannak olyan szakaszai az életünknek, amiben a rend nem prioritás. Azonban kevesebb felesleges eszközzel, kevesebb lejárt élelmiszerrel és egy rendszerezett konyhával könnyebben fenn tudjuk tartani a rendet hosszútávon.
Hiszen egy rendezett konyha kevesebb takarítással jár, és ez maga a boldogság.
További otthonszervezési ötletekért bátran kattints a Kívül Belül Boldogság oldalára!