Három nagyszerű gin alapú koktélrecept, ami garantáltan feldobja a nyarat
A nyári hónapokban gyakrabban eszébe jut az embereknek, hogy az erkélyen, a teraszon vagy éppen a medence partján ülve elkortyolgassanak egy ízletes koktélt. Bár az italkeverés fortélyainak megvannak a maga írott és íratlan szabályai, ugyanakkor néhány egyszerűbb recept alapján bárki otthon is összedobhat magának egy-egy finomságot, ami garantáltan feldobja a forró nyári estéket, a szabadságolást vagy éppen a nyaralást.
Amennyiben könnyed és egyben frissítő recepteket keresünk, szinte biztos, hogy hamar felfedezzük magunknak az egyik leggyakoribb koktélalapanyagként ismert összetevőt, a gint. Hogy mit kell tudni erről a különlegesen karakteres szeszesitalról, és milyen koktélokat érdemes kipróbálni vele?
A ginről általában
A gin egy igazi különlegességnek tekinthető a szeszes italok világában, hiszen előállítása során a jó minőségű, semleges alkoholpárlatot – rendszerint gabonaszeszt – borókabogyóval ízesítik, aminek jóvoltából egy kifejezetten egyedi aromájú végeredmény születik. A jobb minőségű gyártók párlatait, mint amilyen a Hendrick’s vagy a Bombay sokan önmagában is szívesen fogyasztják, de a legtöbb esetben inkább koktélokban találkozhatunk ezzel a különleges ízvilággal.
„A gyógyhatású borókának köszönhetően a gin elődjét sok helyen gyógyszerként ismerték, mára viszont számos típusát különböztetjük meg egymástól, de alapvetően két csoportba oszthatjuk ezt a sajátos szeszes italt. A hagyományos megoldás az úgynevezett desztillált gin, amit a borókabogyó mellett néha más fűszerekkel is feldobnak, de egyre népszerűbb a kevert gin is, amikor valamilyen kivonatok vagy aromák módosítják az alkohol színét vagy ízét.” Jegyzi meg Béres Zoltán, a Vitexim Kft-től.
Még a brit királynő is a gint választja a bor helyett
Az Európai Unió területén – ahol a gin alkoholtartalmának legalább 37,5 százalékosnak kell lennie – a gin egy kifejezetten közkedvelt ital. Ezt bizonyítja, hogy még II. Erzsébet brit királynő is a gin alapú koktélokat részesíti előnyben a borral szemben, ezáltal napjában több ilyen kevert italt is elfogyaszt. Egyik kedvence az általában ebéd előtt felszolgált Hendrick’s gin és Dubonnet keverékéből készült finomság, amit ebéd alatt egy száraz ginből és Martiniből készített koktél követ napirendjében.
Amennyiben mi is szívesen követnénk a királynő példáját, következzen három gin alapú koktélrecept, amivel emlékezetesebbé tehetjük az idei nyarat!
Gimlet
A Gimlet egyike a legklasszikusabb gin alapú koktéloknak, ami a citrom erőteljes alkalmazása miatt tökéletes frissítőként szolgálhat a legmelegebb nyári hónapokban, hiszen az alkoholos alap borókás jellege és a vitaminokban gazdag citrusféle harmóniája igazi felüdülést jelent majd napközben és este egyaránt.
A koktélhoz a savanykás ízek kedvelőinek a Finsbury London, az édeskésebb élményekhez viszont inkább a Beefeater gin lehet kiváló választás. Hogy valódi citromot vagy csak citromszirupot használunk hozzá, az kizárólag rajtunk múlik, mint ahogyan az is, hogy milyen édesítőszerrel ellensúlyozzuk az önmagában kicsit fanyar aromákat – már amennyiben ezt szükségesnek érezzük.
Az elkészítéshez legalább 60 ml ginre és 20 ml citromlére lesz szükségünk. Az alapanyagokat néhány jégkocka társaságában egy shakerbe öntjük, alaposan összerázzuk, majd lehűtött koktélos pohárban szolgáljuk fel. Ha jobban akarjuk szabályozni a hígítást, a jeget utólag is hozzáadhatjuk, csak ilyenkor kell egy kis idő, amíg a teljes ital lehűl.

Floradora
A Floradora koktél maga a megtestesült, kirobbanó frissesség, mely nemcsak látványra, hanem ízre is igencsak különlegesnek tekinthető. Enyhe rózsaszínes megjelenését ugyanis a citrom, a gyömbér és a málnaszirup triója, de főként utóbbi adja, méghozzá egy olyan elragadó harmónia társaságában, amitől összefut a nyál a szánkban.
A koktélhoz 50 ml ginre (a Finsbury és a Beefeater a legjobb választás ehhez a recepthez), 25 ml lime dzsúszra, 25 ml málnaszirupra vagy málnalikőrre, valamint ízlés szerint gyömbérsörre lesz szükségünk. Az elkészítési módja ugyanúgy zajlik, mint a Gimletnek, ezáltal az alapanyagokat egy shakerbe töltjük, jéggel keverjük és alaposan összerázzuk.
A receptet kiválóan feldobhatjuk valódi málnadarabkákkal! Ilyen esetekben a koktélhoz már a keveréskor hozzáadunk pár szem málnát, és a végeredményhez kiskanalat is mellékelünk, hátha az ínyencek szeretnék a kortyolgatás közben kikanalazni a gin borókás ízével megbolondított gyümölcsszemeket.

Negroni
A Negroni koktél neve egy firenzei grófhoz, Camillo Negronihoz köthető, aki túl gyengének tartotta a világhírű Americano koktélt, és úgy döntött, hogy feldobja egy kis minőségi ginnel. A végeredmény pedig egy olyan különleges aromájú, vadító színvilágú, erős és egyben frissítő hatású ital lett, ami nem sokkal később az egész világot meghódította magának.
Nem véletlenül! A koktélhoz ugyanis valamilyen jó minőségű ginből (Hayman’s, Plymouth vagy Brockman’s) kell 30 ml, amihez ugyanennyi édes vermut, valamint ízlés szerint Campari és narancs, narancslé vagy narancs dzsúsz társul. Az elkészítéskor egy shakert megtöltünk kétharmadig jéggel, majd minden összetevőt hozzáöntünk, egy alapos összerázás során pedig fontos, hogy kifejezetten martinis pohárban szervírozzuk.
A recept különlegességét az egyedi színvilág mellett a határozott narancsos mellékíz adja, mely rendkívül karakteressé és frissé teszi az italt a fogyasztás során, a hatást pedig tovább fokozhatjuk, ha narancskarikákkal díszítjük a poharat a kitöltéskor. Tökéletes társ egy medencés partin!

Képek forrása:
https://www.vitexim.hu/kategoria/gin
http://georgianbayspiritco.com/recipes/gin-gimlet
https://www.ginfoundry.com/cocktail/floradora/
https://www.esquire.com/food-drink/drinks/recipes/a3683/negroni-drink-recipe/