Emberi haj, halenyv, latex: 11 érdekes hozzávaló teljesen hétköznapi élelmiszerekben
9. Kollagén
A kollagénből, mely tulajdonképpen állati fehérje, melyet erekből, csontból, bőrből és más testrészekből nyernek, zselatint állítanak elő. A zselatin nem csak a gumicukrok és lekvárok alapanyaga, hanem a fagylaltoké is (különösen a gyümölcsfagyiké). A fagyik másik szokatlan, „húsos” hozzávalója a kaprinsav, melyet állati zsírból nyernek.

8. Ananász
Az ananászra a bromelain miatt van szükség, mely a fehérjék emésztését segítő enzim. Jobbára a húsiparban használják szalámik és egyéb húskészítmények előállításánál. És ha már itt tartunk, hasonló enzimeket nyernek a papayából (papain) és a fügéből (ficin) is.

7. Halenyv
A halenyv, vagy vizahólyag világszerte használatos a sörgyártásban mint derítőanyag, és nagyméretű halak úszóhólyagjából állítják elő. Bármilyen kevés halenyvet is tartalmaz egy termék, a vegetáriánusok ellenzik a használatát.

6. Latex
Eleinte a rágógumik a Sapodilla fa nedvéből készültek. Manapság már szinte az összes rágó alapanyaga szintetikus polimer. Leggyakrabban latex, melyet gumi termékek előállításához is használnak. A szintetikus polimerek emberi szervezetre gyakorolt káros hatása nem bizonyított, de azt azért érdemes észben tartani, hogy a gyártók azt ajánlják, 10 percnél tovább ne rágjunk egy rágót.

5. Rozmaring
Az ókori görögök fűszerként használták a rozmaringot, ám mára komolyabb szerepe van az élelmiszeriparban. Antioxidánsokat nyernek belőle, melyek megakadályozzák a zsírban gazdag termékek, mondjuk a chipsek, avasodását. A rozmaringból készült adalék mogyorókrémekben is megtalálható.

4. Kárminsav
A kárminsav vörös ételszínezék, és a megtermékenyített, nőstény pajzstetvekből nyerik. Rendkívül hasznos lekvárok, fagylaltok és öntetek előállításánál. Mindemellett ha piros színezékre van szükséged, a kárminsav a legjobb választás, mert egészségre teljesen ártalmatlan (kivéve a rendkívül ritka allergiás eseteket). Az eritrozin (egy másik vörös ételszínezék) azonban pajzsmirigy túlműködést okoz.

3. Kőszénkátrány
Kőszénkátrányból állítják elő a rendkívül romantikus nevű alluravörös ételszínezéket. Az élelmiszeripar halak, édességek és könnyű alkoholos italok színezésére használják. Bizonyos elméletek szerint mérgező, de a kísérletek ezt nem igazolták. Ennek ellenére ezt a színezéket több európai országban is betiltották.

2. Sellak
A sellac természetes gyanta, mely a nőstény lakktetű fakérget beborító váladékából készül. Feldolgozás után ezt az anyagot használják a jelly beans, csokoládék és más édességek bevonatánál, mert ettől szép fényes lesz.

1. Arany és ezüst
Ezekből a nemesfémekből is készítenek adalékokat édességek és sütemények bevonatához, hogy még gusztusosabban mutassanak. Miután drágák, így aranyat és ezüstöt csak prémium kategóriás élelmiszerek esetében használnak.

Ráadás: Komolyan ebből a barna trutyiból készül az M&M?
Nem! Ez a kép egy ideje már kering a neten, és a trutyi az eredeti fotón nem is barna, hanem rózsaszín. És a világon semmi köze az M&M-hez!
A fagylaltnak tűnő valami igazából húspép. Ebből lett a marhahús a McDonald«s hamburgereiben, mielőtt a híres szakács, Jamie Oliver nyilvánosságra hozta. Az gyorsétterem-láncot sikerült meggyőzni, hogy változtasson a recepten, így ma már enélkül a „nem barna, hanem rózsaszín” trutyi nélkül élvezhetjük a szendvicseinket.

via Bright Side