Egy börtönben találták fel a modern fogkefét - de mit használtunk azelőtt?
A fogmosás a napi rutinunk része, ezért bele sem gondolunk, hogy ez nem volt mindig természetes. Utánajártunk, hogyan alakult ki ez a szokás, és milyen eszközöket vetettek be a világ népei a szép fogsor és üde lehelet érdekében.

Mit használtunk a fogkefe előtt?
Az emberek már i.e. 3500-ban is bizonyítottan törődtek a mosolyukkal, ugyanis a mezopotámiai sírkamrák számos fogápoló faeszközt rejtettek magukban. Ezen pálcák egyik vége puha és szálas volt a dörzsöléshez, a másik viszont hegyes, hogy fogpiszkálóként hasznosíthassák. Ráadásul ezek a fadarabok illatosak is voltak, mivel citrom-, narancs- vagy szasszafrász babérágakat használtak szájápolás céljára.
Kína is élen járt a korai fogtisztításban, ők már a 6. században feltalálták a sörtés fogkefe ősét. Ezek a prototípusok bambuszra vagy csontra erősített vaddisznószőrből készültek. Innen vitték hírét más kontinensekre az olyan felfedezők, mint például Marco Polo.
Az arabok egy arakfa gyökeréből előállított rudat, az úgynevezett miswakot használták fogmosás gyanánt. Ez a módszer azért vált elterjedtté, mert a Hadíszben, a Mohamedről szóló gyűjteményben is ez szerepel:
a leírás szerint minden keléskor-fekvéskor, illetve a napi ötszöri ima előtt egyaránt ajánlott a rituálé.
Európában jó ideig nem nagyon törődtek a szájhigiénével: egészen a 17. századig egy tiszta vászondarabot használtak a fogdörzsölésre, már ha használtak egyáltalán. A fogkefe szó elsőként Anthony Wood angol író 1690-es önéletrajzában jelent meg, amelyben megemlíti, hogy valakitől vásárolt egyet.
A mai fogkefe feltalálója egy bűnöző
A fogkefék sokáig a gazdagok kiváltságának számítottak. A 18. században Napóleon és Nagy Frigyes porosz uralkodó is méltán volt büszke a saját fogápolójára: az előbbinek aranyból, utóbbinak pedig ornamentikus díszítésű ezüstből volt a nyele.

A modern, széles körben elterjedt fogkefe végül nem akármilyen körülmények között született meg.
Az angol William Addis éppen garázdaságért ült a börtönben, amikor ebédnél ellopott egy csontot, hogy sok apró lyukat farigcsáljon bele, és a takarításnál használt kefe sörtéit belefűzze. Ezzel megalkotta azt a történelmi mérföldkövet, amelyet szabadalmaztatott is 1780-ban, miután leülte büntetését.
A találmánya olyannyira bevált, hogy fogkeféivel tetemes vagyonra tett szert, és Wisdom Toothbrushes nevű vállalkozása egészen 1996-ig családi kézben maradt. Az Egyesült Királyságban a mai napig évi hetvenmillió darab fogkefét adnak el a termékeiből.

A fogkefe piaci termékké válása egyébként egészen a 19. század végéig váratott magára: az első híres amerikai gyártó a Florence Manufacturing Company of Massachusetts volt, de tömeggyártásról még később beszélhetünk. Magyarországon még később, csak 1935-ben indult meg a gyártás, a Grünberg testvérek mosonmagyaróvári gyárában. Néhány évvel később megtörtént a következő jelentős fordulópont a fogkefék történetében: a DuPont cégnek jutott eszébe lecserélni az állati szőröket szintetikus nejlonra.
Az első elektromos fogkefét Svájcban fejlesztették ki 1939-ben, majd Amerikában az 1950-es években robbant be a General Electric elektromos csúcsterméke, a Broxodent kefe. Ki gondolná, hogy lassan 70 éves lesz ez a találmány, de még ma is sokan ódzkodnak ettől a változattól, és inkább a saját kezükre bízzák a fogápolás sebességét és hatékonyságát.
A tubusos fogpaszta előtt is volt élet
Az ókori egyiptomiak fejlettsége minden tekintetben kiemelkedő volt, ezért nem meglepő, hogy már ők is használtak fogkrémet.
Ráadásul gél állagút, amely nem is sokban tért el a recept a modern orvostudomány által javasolt összetevőktől.
Tettek bele csiszolóanyagot (például zúzott kagyló-, tojás- vagy csigahéjat, mészkövet, vulkáni hamut vagy ökörpatát), fertőtlenítő és tisztító adalékot (leginkább sót, mirhát, bórvizet, sódabikarbónát vagy nősziromgyökeret), továbbá illatosító olajat vagy aromát (mondjuk mentát, esetleg rozmaringot). Az egyetlen, amiben kezdetlegesnek volt mondható a technikájuk, hogy még az ujjaikkal vitték fel a fogaikra a pasztát.
Az ókornál maradva kultúránként más és más ötletek merültek fel: Babilóniában gyökereket rágtak a szájhigiénia miatt, a rómaiak pedig nem mást vetettek be – az ecet és a kecsketej mellett –, mint a saját vizeletüket. Mentségükre legyen mondva, a benne található ammóniának tényleg van fehérítő hatása. Csiszolóanyagként pedig porrá zúzott osztrigahéjat használtak.
A 11. században egy európai úrihölgyek számára írt kézikönyv, a De Ornatu Mulierum már fehérboros öblítést, majd alapos fogsortörölgetést javasol minden étkezés után.
Az is a szépségápolási füzetecske része, hogy ánizsmag vagy petrezselyemág rágcsálásával marad friss a leheletünk. Ehhez képest kissé visszaesés, hogy a 18. században valami rejtélyes oknál fogva elterjedt az égetett és összetört kenyér használata a fogápoláshoz.
A 19. századra kezdett csupán kialakulni a mai fogkrémek összetétele, amikor egy Peabody nevű fogorvos szappant kevert a sikeressé vált fogtisztítószeréhez, majd a Colgate gyár 1873-ban kezdte tömegesen gyártani az első krémes állagú fogkrémet. Tubusba 1892-ben került, a manapság fő hozzávalónak számító fluorid pedig 1914-ben került a receptbe.

A naponta legalább kétszeri fogmosás a második világháború után vált általánossá, mivel a hadseregben a rendszeres fogápolás a katonai tízparancsolat része volt.
Források: Rizsporos hétköznapok, bien.hu, sk-szeged.hu, Wikipedia, Múlt-kor, fotók: Wikimedia