6 dolog, amiben a méhpempő segíthet
A méhpempőt a dolgozó méhek készítik a lárvák és a királynő táplálásához. Ez a sűrű állagú, tejfehér színű anyag világszerte régóta ismert gyógy- és fiatalító hatásairól. Figyelemreméltó tény, hogy a méhkirálynő, mely kizárólag méhpempővel táplálkozik, 40-szer hosszabb ideig él, mint a többi egyed.
Az elmúlt évtizedekben a méhpempő összetevőit és hatásait a világ számos pontján kutatták. Hála a tudománynak, ma már pontosan tudjuk, mi mindenre jó ez a csodás anyag, amit a méheknek köszönhetünk.
1. Meddőség ellen
Nem véletlen, hogy a dolgozó méhek terméketlenek, miközben a méhpempőn élő anyakirálynő 4-6 éves élettartama során naponta 2000 tojást rak le. A méhpempő fokozza az ösztrogén termelődését, helyreállítja a hormonháztartás egyensúlyát és javítja az immunrendszer működését, ezek pedig mind nélkülözhetetlenek a teherbeeséshez. Szabályozza a menstruációs ciklust, nőknél javítja a petesejtek, férfiaknál a spermiumok állapotát és mozgékonyságát, mindkét nem esetében növeli a libidót. A mielőbbi teherbeesés érdekében a pár mindkét tagjának több hónapos méhpempőkúrát célszerű tartani.
2. Érrendszer védelme
Egy tanulmány állítása szerint a méhpempő javítja a vérnyomást és az inzulin-rezisztenciát. Egy kísérlet során magas vérnyomásban és inzulin-rezisztenciában szenvedő patkányokat méhpempővel etettek. Két hónap után azt tapasztalták, hogy az ereik jóval kevésbé vannak összeszűkülve, ennek eredményeként pedig csökkent a triglicerid- és az inzulinszintjük is.
3. Bőrápolás
Bár a méhpempő elsősorban egészségvédő hatásairól ismert, sok kozmetikum készítéséhez is felhasználják. Hatásai minden bőrtípus számára áldásosak, legyen az zsíros, száraz, érzékeny vagy irritált. Idővel a bőr saját regeneráló képessége csökken. Egyre kevesebb kollagén termelődik és a bőr nedvességtartalma is jóval kisebb lesz. Ennek tudható be a rugalmasság, feszesség elvesztése és az első ráncok megjelenése. A méhpempő fokozza a kollagén termelődését, hidratálja a bőrt és feltölti vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Fogyasztásával kiegyensúlyozhatjuk a hormonháztartást, ami szintén jó hatással van a bőrre.
4. Antibakteriális hatás
Japán kutatók a méhpempőben kimutatták egy különösen erős antibakteriális hatással rendelkező fehérje jelenlétét, amit royalisinnek neveztek el. A méhpempő többféle baktérium és vírus ellen is hatékony, emellett képes lehet megszüntetni a gombás fertőzéseket és a gyulladásokat is. Méhpempővel kezelhetjük az influenzát, a szemölcsöket és a szájfertőzéseket, melyeket szintén kórokozók idéznek elő.
5. Óriási tápanyagtartalom
Más méhészeti termékekhez, a virágporhoz és a propoliszhoz hasonlóan a méhpempő is kiemelkedő tápanyagtartalommal rendelkezik, és kétségkívül ez az egyik legértékesebb tulajdonsága. Lenyűgöző koncentrációban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, fehérjéket és olyan további anyagokat, melyek kulcsszerepet töltenek be a szervezet egyensúlyi működésében.
A méhpempőben található 17 különböző aminosav, továbbá az energia előállításához szükséges B-vitamin komplex szinte valamennyi tagja, nagy mennyiségű vas és kálcium, melyek a csontok és a vér egészségéhez nélkülözhetetlenek, valamint C- és E-vitamin, melyek antioxidáns hatásukkal kötik meg a káros szabadgyököket, ezzel védenek a degeneratív betegségekkel szemben. A benne található tápanyagok miatt a méhpempő fogyasztását már gyermekkortól kezdve ajánlják.
6. Méregtelenítés méhpempővel
A méhpempő erősebbé és kiegyensúlyozottá teszi az embert. A méhpempő méregtelenítésre is kiválóan alkalmas, mert 4-10 napos szedése után intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt a közérzet esetleg romolhat, fejfájás és egyéb fájdalmak is előállhatnak. Ekkor lehetőség szerint nem szabad abbahagyni a szedését, mert a kellemetlen érzés általában néhány nap után elmúlik. A méregtelenítési folyamat természetes velejárója a pár napig tartó rosszabb közérzet.
További infók a méhpempőről: http://www.mehpempo.hu/ • http://tisztamehpempo.hu/
A méhpempő frissen vásárolva fejti ki legjobban hatásait, mert feldolgozott formában (kapszulák, por állag, kivonatok) gyakran megy keresztül hőkezelési és egyéb gyártási folyamatokon, amelyek megölik a benne lévő aktív tápanyagokat és enzimeket.