Ennek a londoni séfnek szívügye a magyar rakott káposzta - nem véletlenül
Jacob Kenedy londoni séf a Guardianben írta meg, milyen gyönyörű emlékei fűződnek egy különleges magyar ételhez. Pár hónappal ezelőtt jutott eszébe megint a rakott káposzta receptje, mikor nagynénjéhez ment el látogatóba. Elmondása szerint Ros csodás szakács, de hivatásos séf unokaöccsének mégis félve főzött aznap. Nagy fejtörés után Ros úgy döntött, hogy egy családi kedvencet készt el: a rakott káposztát.

Jacob Kenedy. Kép: Jacob Kenedy Twitter-oldala
Jacob nagy örömmel ette a magyar specialitást, és többször is megkérte nagynénjét, hogy mondja el neki a receptet. Miután pedig hazament, azonnal elkészített egy tepsivel maga is. Az ízek pont ugyanolyan voltak, mint nagynénje főztje, és a séf csak egyszer készítette el a különlegességet, pedig nagymamája, Agnes sokszor tálalta nekik ezt családi körben.
Jacob elmondása szerint Agnes egy kivételes nő volt: gondoskodó, szerető nagymama. Bár az élete hihetetlenül nehéz volt, ez sosem gátolta abban, hogy másoknak csak szeretet adjon. Agnes zsidó származásával élte meg a Holokausztot, és elszökött, mikor egy koncentrációs táborba akarták hurcolni. Elhagyta Magyarországot, hogy Írországban új életet kezdhessen.
Ő is, mint sok zsidó a háború alatt, mindent megtett, hogy eltitkolja vallását - magyar zsidó nevét angolosította, így lett egy kitalált ír vezetékneve családjának: Kenedy. Elkezdtek sertést is enni.
Agnes imádott főzni az egész családnak, igazi magyar nagymama módjára tömte a fiatalokat, főleg az unokáit. A gyerekek pedig mindig izgatottan várták, mikor a nagyi rakott káposztát főzött nekik. Bár a rakott ételek mellé már nem kellene semmit fogyasztani, Agnes mindig telepakolta az ebédlőasztalt. Csodás süteményeket készített, palacsintát rummal, csokival és mazsolával. Talán azért is volt olyan fontos Agnes számára az étkezés, mert az ő fiatalkora a túlélésről szólt.
Jacob Kenedy összetartó családban nőtt fel, ahol Agnes nagyi otthona volt mindenki egyik kedvenc helye. És a rakott káposzta egy olyan étel lett, ami felnőttként is a felhőtlen gyerekkori pillanatokba repíti vissza őt.
Agnes nagymama rakott káposzta receptje
Bár sok rakott káposzta recept a rizst és a húst külön rétegekbe rakja, Jacob Kenedy magyar nagymamája így készítette - és a profi séf szerint ez így tökéletes. Jacob receptje kevesebb zsiradékot használ, mint ahogyan azt Agnes tette, és a szakács szerint a zsíron kívül ez egy egészséges menü, amiben minden szükséges tápanyag megvan.
Hozzávalók 12 személyre (erre figyelj, ha el akarod készíteni!):
A káposztához
2,5 kg savanyú káposzta
125g zsír (vagy vaj, vagy 125ml olaj)
2 evőkanál köménymag
6 gerezd aprított fokhagyma
3 fej aprított vöröshagyma
só és bors
100g aprított kapor (ízlés szerint)
A húshoz
500g barnarizs (bár Ros és Agnes fehéret használtak)
125g zsír vagy vaj (vagy 125 ml olaj)
6 gerezd aprított fokhagyma
2 fej aprított vöröshagyma
2 piros vagy zöld paprika
só és bors
300g kolbász (vagy chorizo, vagy 200g füstölt Kabanos)
120g magyar édes paprika
200g paradicsompüré
1.5kg darált sertéshús
500ml csirke, sertés vagy zöldség alaplé
Tejtermékek
1kg görög joghurt és tejföl összekeverve (a zsírszegény is jó, de akkor szárazabb lesz)
1. Készítsük elő a káposztát, szűrjük le, mossuk át és szűrjük le ismét.
2. Hevítsük fel a zsírt. Adjuk hozzá a köménymagot, fokhagymát és vöröshagymát, sót, borsot. 20 percig főzzük össze az ízeket.
3. Adjuk hozzá a káposztát és főzzük további 45 percig, míg áttetsző és fényes lesz. Fűszerezzük ízlés szerint, adjuk hozzá a kaprot.
4. A hús elkészítéséhez tegyük fel a rizst kissé sós vízben főni. Hevítsük fel a zsírt és adjuk hozzá a fokhagymát és vöröshagymát, sót, borsot. Hagyjuk 20 percig főni.
5. Adjuk hozzá a kolbászokat és körülbelül 5 percig hagyjuk főni. Majd tegyük hozzá a paprikát és a paradicsomot, és főzzük további 5 percig. Adjuk hozzá a sertéshúst és a fűszereket. Közepes lángon főzzük, kevergetés közben, míg a darált hús megfő. Adjuk hozzá az alaplevet és főzzük további 20 percig. Vegyük le a tűzhelyről és forgassuk bele a húsba a főtt rizst.
6. Rakjuk össze az alapanyagokat egy mély sütőedényben. A hús felére tegyük a káposzta felét, majd a tejfölös joghurt felét. Ismételjük meg a rétegeket. Süssük 180 fokon egy órán keresztül, míg a teteje barna lesz és a rakott káposzta jól átsül.