Budapest top 5 gasztro-szenzációja 2014-ben
Számos éttermet, bisztrót és cukrászdát felsorolhatnánk az idei legjobb, legígéretesebb, legújabb pesti és budai gasztro-helyek közül. Elsőre viszont ez az öt ugrik be. Kommentben várjuk a ti tippjeiteket, amint tudjuk, teszteljük azokat is! (Az alcímekre kattintva elolvashatjátok az adott helyről szóló részletes cikkünket.)
1. Mennyei vegán burgerek Istvánffyéknál
A Kolossy téren bújik meg a cipősdoboz méretű egységük, de Peti hamar felvilágosít, hogy ez csak a kiszolgáló rész, van egy üzemük Nagymaroson. A kínálat egyszerű, mint egy szívlapát: 10 burger, 4 gyümilé, 3 szósz, 3 saláta és egy desszert. A burger kiválasztása kalandos, ha először jár itt az ember. Az összes hambi háromféle pogácsával kérhető: búza, gomba és zab. A búzás hasonlít leginkább a zöldségpogácsák eddig felfedezett világára, de azoknál sokkal szaftosabb és vállalhatóbb. A zabpogácsa a vadvegánok kedvence, érezhetően zabosan, gabonafetisisztáknak.
A Gomba. Az azonosíthatatlan élőlény, a földi manna. Hallhattunk már gombaburgerről, de nem így. Ahol a húsra számítanánk, ott szól közbe ez az isteni kreáció. A gomba nedvei szaftossá teszik az elképzelhetetlenül jó fűszerezésű pogácsát. A vegák megtalálják a hamburgert a mindennapjaikhoz, a húsevők pedig elengedik a hús miatt aggódó kisördögöt a fejükből, és tömik befele a hambit. Abszolút a kedvencek közé emelkedett, nemcsak a vegán frakcióban, de a mindenkori hamburgerek közt is.
A szószok is megérnek egy misét. Ugye, majonéz kilőve, tehát kellett valami, ami visszaadja az érzést. Ehhez – kapaszkodj meg! – a mandulát hívták segítségül. Mandulaszószuk előtt először értetlenül álltunk, majd sült krumpli segítségével egy igazán méretes adagot szánkba tolva döbbenten konstatáltuk, hogy ez nemhogy nem édes, de finomabb, mint a majonéz valaha is szeretett volna lenni.


2. Fánkydoo - Budapest első becsületkasszás palacsintázója
Június 21-én nyílt meg Budapesten a VI. kerületi Bajnok utcában a Fánkydoo, hazánk első becsületkasszás palacsintázója. Aki betér az amerikai palacsintára és óriáspalacsintára szakosodott étterembe, egy darab palacsintáért és 2 dl üdítőért annyit fizet, amennyit jónak lát.
Azt viszont a palacsintázó a Facebook oldalán is elérhető szabályzatában rögzíti, hogy naponta csupán 50 darab óriáspalacsintát, 50 darab amerikai palacsintát és 100 darab szörpöt készítenek. "Ha elfogy a napi adag, van lehetőség alkudozni munkatársunkkal" írja a Fánkydoo. "Palacsintáink és italaink helyben fogyasztáshoz vannak szervírozva. Elvitelre is van lehetőség, ha már előre tudod, hogy el akarod vinni a palacsintát, értékeljük ha hozol olyan eszközt, (kb. 20cm x 10cm) amiben el tudod vinni, vagy ha mi csomagolunk, reméljük, Te is értékeled!"


3. Buda legcsípősebb burgereit a Betevőben eheted
A hely pici, a dekorációt jópofa falrajzok és minimál berendezés teszi ki, a látványkonyhával és a kutyaitató sarokkal együtt pedig kész is a családias hangulat. Na de mit tud a burger? Mert ugye azért az fontos.
4-5 féle hamburger van a kínálatban jelenleg, de ez még fejlesztés alatt van. Betevő burgerük a zászlóshajó, ami gyakorlatilag klasszikus felépítés egy izmosabb húskoronggal a Mészársteak művek jóvoltából, és egy olyan szósz, amely megszólal. Házi BBQ alap, de 3 variánsát kérhetjük: lvl 1, lvl 2 és lvl 3, amelyek a csípősség mértékére utalnak.


4. BITE Sausage & Beer - az egyik legjobb kolbászozó
"Kicsit olyan érzésed lehet, mintha piacon lennél. Pedig nem." Sör és kolbász. Söröző-kolbászozó. Akárhogy írom, jól néz ki. Újabb világbajnok párost fedeztünk fel mivoltukban az Astorián nemrég nyílt BITE-ban, ahol szenzációs kolbász szelekciók és klasszik sörök várják azokat, akik tisztában szeretnének lenni a jó kolbászozás fogalmával. Azt állítják, a debreceni legyen debreceni, és emellé olyan különlegességeket is kínálnak, mint a csilis kacsakolbász (aztamindenit) vagy a citromos bajor kolbász.
A húsoknál nem áll meg a történet, a méretes fatálcákon hatalmas halom sült káposztán figyelnek a kolbik, nem ám csak úgy... A mustár ugye alap, de ínyencebbek próbálkozhatnak a mentás almalekvár és a paprikalekvár lelkes tunkolásával is. Természetesen a brutál nagy parasztkenyér karéj sem hiányozhat a tálcáról, ahogy a savanyúságok sem. Hamarosan csatlakoznak a foodtruck-mozgalomba is, és egy gigászi mobil monstrumból szórják majd mennyei kolbászkáikat. Ezek után egy pofa sör, és a mennyekben vagyunk. Egyszerű, gyors, finom, kolbász, sör!

5. Szuperkreatív levesek isteni harapnivalókkal a Móricznál - ez a Soupway
Teljes repertoárjukat megbecsülniük is nehéz, de 170 körülire teszik. Ebből a körből egyszerre általában négy- vagy ötféle leves kapható, a menüt folyamatosan, rotációs rendszerben cserélgetik. Többször előfordult már az is, hogy valamit a vendégek követeltek vissza a kínálatba rögtön azután, hogy kikerült onnan.
A levesek mellett a hely specialitásának számítanak még a bagettek, amelyek hasonlóan szellemes nevekkel bírnak. Néhány példa: Babrakadabra (chili con carne, jalapeno és sok sajt), Gombagett (sajtkrém, grillezett gomba, szárított paradicsom, sajt), Tuna turner (majonézes, citromos, olajbogyós tonhalkrém, paradicsom), vagy éppen Flekken-decker (borsos krém, mustáros-fűszeres grillezett tarja, gyöngyhagyma, grillezett paprika és sok-sok sajt).
Mi az egyik legnagyobb kedvencnek számító Csirminátor bagettet kóstoltuk meg, amiben majonéz, pirított bacon, grillezett fűszeres csirkemell, cheddar sajt, jalapeno, friss paradicsom és jégsaláta található. Ráadásul sikerült kifognunk egy különösen „gyilkos” példányt, amibe a szokásosnál is erősebb jalapeno került. Ezzel együtt nagyon ízlett, de úgy fél liter vizet azért le kellett küldenünk utána, hogy magunkhoz térjünk. :)


Ha tetszett az összeállítás, ajánld másoknak is!