Páratlan panorámával és fantasztikus ételekkel vár a Majthényi Présház
A Balatonnál mostanra megszokhattuk, hogy mindig van jó néhány új és felkapott hely, de az igazán nagy teljesítmény az, ha egy étterem évek múltán is stabil minőségben, nagy törzsközönséggel működik, és a Majthényi Présház pontosan ilyen. Az ide látogatók egyszerre gyönyörködhetnek a táj szépségében és a páratlan balatoni kilátásban, hiszen az étterem hosszú teraszáról Keszthelytől Balatonfüredig is ellátni.
Az étterem amellett, hogy a déli part legszebb panorámájával rendelkezik, nem mindennapi története van! A Balatonlelle déli részén lévő, Kishegy tetején álló évszázados épületet és a mellette lévő barokk Szent Donát kápolnát még Majthényi gróf építtette az 1700-as években és Villámüző Szent Donát, a szőlőgazdák védőszentjének tiszteletére szentelték fel. A helyet a borairól ismert Konyári család működteti 1992 óta, akiknek személyes jelenléte sokat hozzátesz a hangulathoz és a minőségre is garanciát nyújt.
Ha kedvet kaptunk egy borkóstolóhoz, a Konyári pincészetbe is átruccanhatunk, ahol egy gyönyörű mediterrán hangulatú teraszon kóstolhatjuk a jobbnál jobb borokat.


Majthényi Présház története
Már az 1300-as évek óta a szőlőművelés és a borászat volt a jellemző ezen a vidéken. A Majthényi család 1784-ben, villáműző Szent Donát tiszteletére építtette a Kishegyre a présházat, a pincét és a kishegyi kápolnát, az örökségük pedig a mai napig fennmaradt.
A helyet a borairól ismert Konyári család működteti 1992 óta. Az 1995-ös felújítás után, 2013-ban lett a kornak megfelelően modernizálva az épület. Az egykori vincellérház ma már étteremként üzemel.
A pincékben barrique-hordókban érlelik a Konyári család ínycsiklandozó vörös borait. Éttermi kínálatuk folyamatosan változik és bővül, a magyar specialitások mellett a modern gasztronómia újdonságait is megtalálhatjuk, amelyek mellé jól csúsznak a zamatos Konyári borok.
Nem csoda, hogy a kedves kis kápolna és a festői kilátás miatt a Majthényi Présház népszerű esküvői helyszín is, de számos más rendezvény is tartható itt.
Szép időben érdemes a Majthényi Présház panorámás teraszára helyet foglalni, és ha adhatunk egy tippet mindenzt vacsoraidőben érdemes, már csak a szépséges naplementék miatt is. A kilátás mellett élvezhetitek a Majthényi Présház legnépszerűbb fogásait: sokan a rozmaringos báránycsülök, a kemencés oldalas vagy a kacsamáj miatt járnak vissza, de igen népszerű a mákos guba is.


A hely különlegessége nem csak a csodálatos kilátás, a kiváló ételek és a jó bor, hanem itt található Magyarország legnagyobb gyurgyalag (méhészmadár) kolóniája is, amit 2013-ban az “év madarának” választottak. A Kishegy manapság tökéletes helyszín a kulináris élvezeteket kedvelőknek, panorámarajongóknak, de kellemes időtöltés a kirándulni és kikapcsolódni vágyók számára egyaránt.
Nem kell annak sem megvonnia magától a gasztrotúrát és a kilátást, akinek nyáron nincsen lehetősége ellátogatnia a pincészetbe, ugyanis az étterem egész évben várja az ide látogatókat, ősszel és tavasszal pedig két gasztrofesztivál szervezéséből is kiveszik a részüket. A Kishegyi Kortyok és falatok, valamint a Murci fesztivál is egyre népszerűbb a Balaton-rajongók körében, egyben nagy lehetőség a környékbeli pincészeteknek a bemutatkozásra.