HÍREK

Már látszik, min vitatkoznak majd a legtöbbet a következő kormány alatt a pártok – megvolt az első miniszterelnök-jelölti vita

Az első valódi vita az adórendszer kapcsán robbant ki. A legtöbb jelölt csökkentené az adókat és emelné a béreket, Márki-Zay Péter volt az egyedül, aki ezt némiképp másként gondolta.

Link másolása

A miniszterelnök-jelöltnek legalább húszezer aláírást kellett leadnia, hogy részt vehessen az előválasztáson. Ez ötüknek sikerült, Pálinkás Józsefnek (Új Világ Néppárt) nem, a szavazólapon ebben a sorrendben szerepelnek majd: Karácsony, Márki-Zay, Fekete-Győr, Dobrev és Jakab.

Simon András vezette az ATV-n a vitát, amely 90 perces volt.

Az első kérdés az volt, hogy mi lesz a három legfontosabb intézkedés.

Abban minden jelölt megegyezett, hogy nagyon nehéz 3 dolgot kiválasztani, mert már az első napon rengeteg döntést kell hozni.

Jakab Péter kimondta: az ő számára Polt Péter közönséges bűnöző, és a jogállam helyreállításának alapja, hogy börtönben a helye a legfőbb ügyésznek. Karácsony Gergely szerint is könnyű lesz meghatározni azt a kört, amely az elszámoltatás alá esik majd. Nem szabad várni a főpolgármester szerint, mert nincs idő arra, hogy Polt Péter ügyészsége majd eljárásokat indít.

Márki-Zay Péter szerint fel kell szabadítani az ország gazdaságát a fideszes uralom alól, ahol valódi verseny van, és nincs államilag irányított korrupció. Fekete-Győr András Mészáros Lőrincet említette, és a pert, amely nyomán kimondatott: nem rágalmazás az, hogy a fideszes oligarchát bűnözőnek nevezte. Dobrev Klára szerint le kell számolni az Orbán rendszerrel az első pillanatban, mert különben az Orbán-rendszer számol le az új kormánnyal.

Dobrev Klára szerint a gazdaságpolitika középpontjába az embereket kell visszahelyezni. A bérekre, nyugdíjakra kell többet költeni. Jakab Péter szerint is több pénzt kell hagyni az embereknél. Nem olcsó munkaerőben, hanem minőségben kell versenyezni. Márki-Zay Péter elmondta, hogy Hódmezővásárhelyt sikerült rendberakni. Kiszámítható gazdasági környezet, euró bevezetése, stabilitás, de adót most nem emelne. Karácsony Gergely azt mondta, hogy 10 éves gazdasági megállapodásra van szükség munkaadók és munkavállalók közt. Adómentessé tenné a minimálbért. Nincs rendben a társasági adó mértéke, azt emelni kellene. Fekete-Győr András a 4 napos munkahétről beszélt, ő is bevezetné az eurót. A nyugdíjrendszert pedig rugalmassá kell tenni.

Az első valódi vita az adórendszer kapcsán robbant ki. A legtöbb jelölt csökkentené az adókat és emelné a béreket, Márki-Zay Péter volt az egyedül, aki szerint a munkát terhelő adók nem túl magasak, és a családi adózás is rendben van, a gazdagok adóztatásában pedig differenciálni kell: aki lopott, attól el kell kobozni a vagyonát, aki becsületesen szerezte, azt nem kell agyonadóztatni.

Az egészségügyről Fekete-Győr András azt mondta, hogy az államnak csökkentenie kell a várólistákat, és szolgáltatást kell vásárolnia a magánszektortól. Az Orbán-rendszerben a bűnözők keresnek sokat, náluk pedig a tanárok fognak. Finn típusú iskolarendszert akar bevezetni.

Dobrev Klára is egyetért az egészégügy és az oktatás javításával több egészségügyi dolgozó kell, kevés az orvos, a szakdolgozó. Romániában 30%-kal többet keres egy kezdő pedagógus.

Jakab Péter szerint az Orbán-féle iskola tűrni tanítja meg a diákokat, nem pedig gondolkodni. A tananyag mennyiségét csökkenteni kell, a tanárok terheltségét csökkenteni. Az egészségügyben 30 ezer ember hal meg évente pluszban, ők "az orbán-rendszer halálos áldozatai".

Márki-Zay Péter az elesettebbek felé való fordulásról beszélt, a cigányság és más hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáról. Az USA-ban a legrászorultabbakra is irányul a tanárok figyelme, ezt nagyobb bérrel, motivációval kell elérni.

Karácsony szerint az egészségügy összeomlott a járvány idején, és az iskolák is megszenvedték ezt az időszakot. Szerinte a magán- és közegészségügy összekapcsolását vigyázva kell megcsinálni. Úgy látszik, Karácsony Márki-Zay Péterrel szeret vitatkozni, általában hozzá címzi a szavait, ha vitatkozni szeretne.

Fekete-Győr szerint az első diplomát ingyenessé kell tenni. Az oktatók bérét is emelni, mert mind a diákok mind az oktatók el fognak menni az országból. Nem a Fudanra van szükség.

Dobrev szerint embert csak ember tud gyógyítani, a gépek még nem. Oktatásról is hasonlóképp gondolja.

Jakab Péter provokatív kérdést kapott a melegellenes törvényről. A pedofilokkal kapcsolatban kémiai kasztrálástól sem riadna vissza. A homoszexualitás népszerűsítését még soha nem látta senkitől.

Márki-Zay szerint olyan egészségügyi modellben kell gondolkodni, amelyben szakmai alapon tart fenn osztályokat a városokban. Az oktatásban a digitális oktatást tartja fontosnak, amellyel a tudást el lehet vinni a leszakadóban lévő területekre is.

Karácsony szerint a kasztrendszer az oktatásban igazságtalanságot szül, talán a legnagyobb a szakadék ebben Európában.

Itt jött az igaz vita, Simon András egymásnak eresztette az öt jelöltet, feloldva az időkorlátot. A finanszírozásban - oktatás, egészségügy - lehet majd vita a következő kormány idején. Jakab Péter megeresztett egy beszólást is, amikor arra utalt, hogy Karácsony Gergely majd élvezni fogja főpolgármesterként annak az előnyeit, ha az önkormányzatok visszakapják az iskolákat.

A jogállamiság és az elszámoltatás kérdésében is vannak viták régóta. Arról nincs, hogy szükség van a rendszer lebontására, a jogállamiság visszaépítésére és egyúttal az elszámoltatásra. A főpolgármester szerint a pénzcsapok elzárása a legfontosabb, mert a közpénzek tartják fenn a rendszert. Új alkotmány, népszavazással.

Fekete-Győr szerint az emberek attól félnek, hogy nem lehet majd felelősségre vonni a fideszeseket. A Momentumnak van erre programja, amely a közös kormányzásban is használható lesz, csatlakozni kell az európai uniós ügyészséghez, de mellé magyar korrupcióellenes hatóság is kell. Újra szóba hozta a felcsúti pert is. Hadházy Ákos vs Tóth Csaba - szerinte nem jó, ha nem Hadházy mellé állnak.

Dobrev Klára szerint aki lopott, az bűnhődjön, és a lopott vagyont el kell kobozni. Ez egyszerűnek tűnik, de alsó hangon 2000 milliárd forintot lopnak el a költségvetésből minden évben. Érti az óvatosságot, de a kétharmados törvények védik a lopást is, ezek ellen fel kell lépni.

Jakab Péter szerint is csatlakozni kell az uniós ügyészséghez, saját korrupciós ügyészség kell, börtön és vagyonelkobzás azoknak, akik loptak. A lopott pénz az utolsó fillérig visszajár a Jobbik szerint. Ő a mentelmi jogot is eltörölné, és politikus, valamint a családja ne indulhasson uniós közbeszerzésnél.

Márki-Zay szerint sok per lesz, és nem tudja, hogy a Fidesznek hány embere fog maradni a parlamentben. Ő is megemlítette a Hadházy-Tóth Csaba párharcot.

A végén volt némi vita az elszámoltatásról és a nagy nemzetközi szerződések felmondásáról. De a legtöbb kérdésben itt is egyetértettek. Karácsony például megemlítette, hogy sok ügyben feljelentést tettek, ezt Márki-Zay is szóba hozta, közös élményük, hogy a nyomozás lassan halad, ha egyáltalán van. A rendszer össze fog omlani, amint a vádalku életbe lép és egymásra vallanak a bűnösök. Jakab Péter nem a félelemből a helyükön maradó hivatalnokokon verné el a port. És kissé odaszúrt a szabolcsi, szerinte MSZP-Fidesz mutyival kapcsolatban, erre Fekete-Győr azzal vágott vissza, hogy ezt pont Zuglóban nem látja. Az egyetlen izgalmas vita itt alakult ki, nem véletlen: Zugló és Szabolcs a napokban a legfontosabb ütközőpont volt. Márki-Zay is ezt fontos vitának tartja, és a személyi garanciák, valamint a tettek a lényegesek. Megemlítette, hogy ő az egyetlen, aki a családja vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta. Karácsony azt mondta, ez valóban fontos, a feleségének az egyetlen vagyona egy 16 éves Toyota.

Az utolsó körben Márki-Zay a baloldali emberek támogatását kérte, a szavazást szerinte a bizonytalan vidéki szavazók fogják eldönteni. Az ország nem bír ki még 800 ezer ember külföldre távozását, főleg, ha "Orbán kilépteti az Unióból". Karácsony újra szeretné egyesíteni Magyarországot, az fog győzni, aki nem megosztani akar, hanem egyesíteni. Fekete-Győr szerint ha azok mennek megint Orbán ellen, akik az elmúlt évtizedben, akkor az egésznek semmi értelme nincs. Ha valódi változást akarnak az emberek, akkor szerinte a Momentumra kell szavazni. A DK jelöltje szerint nagy dolog az ellenzéki egység, a kormányváltás önmagában nem lesz elég, a rendszert csak jó kormányzással lehet lebontani. Dobrev Klára erre alkalmasnak tartja magát. Jakab Péter szerint ha ez a vita és összefogás 2018 előtt is lett volna, akkor 4 év Fideszt megspórolhattunk volna. Azt mondta, lemondana a miniszterelnökségről, ha nem kattan a bilincs a tolvajok kezén.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Háromfős titkárságot igényelt lemondása után Novák Katalin
Lakást viszont egyelőre nem kért a volt köztársasági elnök.

Link másolása

Az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök a lemondása után lakás használatára nem nyújtott be kérelmet, de háromfős titkárságot fog alkalmazni.

A volt köztársasági elnökök életük végéig alkalmazhatják a titkárságot, továbbá

térítésmentes egészségügyi ellátás, lakás, autó, valamint az aktuális házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese illeti meg őket, amely jelenleg havi bruttó 4,5 millió forint.

A kegyelmi botrány után lemondott Novák a későbbiekben is bármikor igényelheti a korábban nem kért szolgáltatásokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: